Sekolah di Indonesia Dibuka Semula dalam Bayangan Covid-19

Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Indonesia Nadiem Makarim mengatakan dalam sebuah pernyataan, mengatakan bahwa menurut kalender pelatihan 2020-202, sekolah menengah, sekolah tinggi dan sekolah kejuruan yang berada diwilayah dalam kategori “zona hijau” di mana kasus baru tidak terlihat,boleh dibuka.

Makarim menekankan bahawa keputusan ini diambil terutamanya dengan persetujuan Kementerian Kesihatan, menggarisbawahi bahawa langkah-langkah Covid-19 harus diikuti secara ketat dalam latihan tatap muka untuk menghadapi wabak ini.

Dengan menyatakan bahawa mereka akan mendukung sekolah untuk pelaksanaan protokol kesihatan, Makarim menyampaikan informasi bahawa pentadbir wilayah memiliki wewenang untuk tidak membuka sekolah jika syarat yang diperlukan tidak dipenuhi.

Melanjutkan pendidikan jarak jauh di wilayah-wilayah di mana kes-kesnya semakin sengit, peringkat pertama di negara ini, di mana pendidikan akan dilanjutkan di 104 wilayah dan kota yang berada dalam kategori wilayah “hijau”, pendidikan jarak jauh akan diteruskan untuk sementara waktu di daerah seperti ibu kota Jakarta.

Sementara itu, direncanakan untuk memulai pendidikan tatap muka di universiti di Jakarta untuk pertama kalinya.

Di negara ini, 75 ribu 699 orang telah ditangkap dengan Covid-19 setakat ini, jumlah mereka yang mati telah mencapai 3 ribu 606 orang, dan 35 ribu 638 orang telah pulih.

Bir cevap yazın