PM Malaysia Muhyiddin, ‘Kami tidak akan Menghantar Pelarian Arakan Kembali’

Pada sesi parlimen, Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yasin, yang menjawab pertanyaan mengenai situasi kira-kira 300 pelarian Arakan yang memasuki negara ini secara haram pada bulan Jun, mengumumkan bahawa mereka sedang berusaha mencari jalan keluar terbaik dan paling berkesan untuk pelarian.

“Kerajaan kita tidak pernah mempunyai rancangan untuk mengirim pelarian kembali ke laut terbuka. Pada masa ini, kami hanya menyiasat apakah ada pemerdagangan manusia dan penjenayah serupa di antara pelarian yang datang ke negara kita,” kata Muhyiddin. menggunakan ungkapan tersebut.

Menekankan bahawa pelarian Arakan harus dilindungi secara internasional dengan kerjasama PBB (PBB), Muhyiddin mengatakan, “Jika PBB mengambil inisiatif dalam hal ini, para pelarian tidak akan dihantar kembali dan akan tinggal di Malaysia sehingga mereka kembali dengan selamat ke negara asal mereka.” katanya.

Malaysia menahan 269 pelarian Arakan yang memasuki Pulau Langkawi melalui laut pada 9 Jun.

Tiga hari selepas kejadian ini, kira-kira 300 pelarian Arakan yang cuba sampai ke Malaysia melalui laut ditolak ketika hendak memasuki negara ini.

Human Rights Watch mengenai penolakan dan penahanan pelarian, membuat kenyataan yang memberi amaran kepada Malaysia mengenai pelarian Arakan.

Berikutan reaksi antarabangsa, Menteri Pertahanan Malaysia Ismail Sabri Yakub mengumumkan bahawa mereka akan terus memulangkan pelarian Arakan yang cuba sampai ke negara ini secara haram.

Bir cevap yazın