Perkembangan Konflik di Sempadan Azerbaijan-Armenia

Dalam pertempuran di sempadan Azerbaijan-Armenia, 7 tentera mati syahid termasuk seorang Mejar Jeneral dari tentera Azerbaijan.

Timbalan Menteri Pertahanan Azerbaijan Kerim Veliyev menekankan bahawa dalam pertempuran yang berterusan selama dua hari itu, banyak kenderaan tentera dan kedudukan tentera Armenia dimusnahkan.

Memaklumkan bahawa kira-kira 100 tentera Armenia terbunuh dengan serangan balas, Veliyev berkongsi maklumat bahawa tentera Azerbaijan juga mengalami kerugian.

Veliyev berkata dalam pertembungan pagi ini, Mejar Jeneral Polad Hashimov dan Kolonel Ilgar Mirzeyev telah mati syahid sebagai pahlawan.

Dalam pertempuran itu, seorang tentera, dua major dan dua sarjan dari tentera Azerbaijan telah mati syahid, kata Veliyev melaporkan.

Kementerian juga berkongsi rakaman gambar detik-detik penembakan kedudukan tentera Armenia, yang diambil dari udara.

Pada hari Ahad, tentera Armenia berusaha menyerang kedudukan Azerbaijan di kawasan sempadan di wilayah Tovuz, termasuk dengan tembakan meriam, dan ia mundur setelah tentera Azerbaijan bertindak balas.

Tentera Armenia melepaskan tembakan ke kampung-kampung Agdam dan Dondar Kuscu di sempadan wilayah Tovuz pada tengah hari semalam.

Walaupun tidak ada korban jiwa dalam serangan itu, beberapa rumah mengalami kerosakan.

Tinggalkan Balasan