Resipi Masakan Turki (Mutancana)

Orang Turki mempunyai kesempatan untuk berpindah dari Asia Tengah ke Anatolia dan kemudian berinteraksi dengan masyarakat yang berbeza dalam proses yang sedang berlangsung dengan Empayar Seljuk dan Uthmaniyyah yang mereka bina di Anatolia. Interaksi ini secara semula jadi tercermin pada masakan-masakannya. Dapur Uthmaniyyah; telah menjadi dapur yang mempunyai fungsi paling besar pengaruh tanah Anatolia yang subur, kekayaan sejarah dan banyak budaya rakyat yang hidup di sini. Saat ini adalah mungkin untuk menjumpai jejak masakan Uthmaniyyah di banyak bahagian dunia dari Amerika ke China dan dari Rusia hingga Afrika. Walaupun Empayar Uthmaniyyah tidak wujud hari ini, kekaisaran kuliner Ottoman terus hidup di banyak masakan di dunia dengan teknik, hidangan dan kebudayaannya.

Dalam program Masakan Turki, kali ini kami akan berkongsi resipi dari zaman Uthmaniyyah. Nama masakan kami adalah “Mutancana”.

Jika anda sudah bersedia untuk memasak hidangan masakan berdaging “mutancana” yang mempunyai rasa manis dan masam dan dibuat dengan banyak buah, kita boleh mula mengira ramuan kita.

Hari ini, kami akan menggunakan daging domba untuk hidangan “Mutancana”, yang juga boleh dibuat dengan ayam dan kambing.

800 gr daging domba

100 gr bawang cincang kecil

50 gr almond yang dikupas

50 gr aprikot kering

50 gr plum kering

50 gr buah fig kering

2 sudu mentega

2 sudu madu

garam

2 cawan air suam

2 sudu teh sumac

Kini tiba masanya untuk memasak Mutancana dari daging domba… Pertama cairkan mentega dalam periuk. Masukkan daging ke dalam mentega yang telah cair dan kacau sehingga menyerap. Tambah bawang cincang kecil dan tumis selama 2-3 minit. Tambah air suam dan masak selama 45 minit dengan api sederhana. Masukkan anggur, plum, fig, madu dan garam dan masak selama 5 minit lagi. Di kuali lain tumis almond yang telah direbus, buah fig dan aprikot dicincang yang telah direndam dalam air panas. Masukkan buah yang telah ditumis kedalam periuk berisi daging dan masak bersama selama beberapa minit. Letakkan Mutancana yang telah masak pada pinggan dan sajikan.

Dalam program resipi masakan Turki hari ini, kami telah memberi resipi masakan ‘’Kuzu Mutancana’’, salah satu masakan dari zaman Uthmaniyyah.

Sampai jumpa dalam program berikutnya dengan kelezatan yang berbeza.

Tinggalkan Balasan