UNESCO Mencadangkan untuk Menghantar Pasukan Pakar bagi Kajian Aset Budaya di Nagorno-karabakh

Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), mencadangkan ke Azerbaijan dan Armenia untuk menghantar sebuah pasukan yang terdiri daripada para pakar ke wilayah Nagorno-Karabakh untuk menjalankan kajian mengenai aset budaya.

Menurut kenyataan bertulis dari UNESCO, Audrey Azoulay, Ketua Pengarah UNESCO, bertemu dengan Wakil Tetap organisasi itu di Azerbaijan dan Armenia.

Audrey Azoulay menyatakan kepuasannya dengan perjanjian gencatan senjata yang ditandatangani antara Azerbaijan dan Armenia.

Audrey Azoulay, yang mencadangkan untuk menghantar pasukan pakar di wilayah Nagorno-Karabakh untuk melakukan kajian mengenai aset budaya, dia mengatakan bahawa mereka ingin melakukan ini sebelum ini, tetapi gagal.

Audrey Azoulay menyatakan bahawa pakar-pakar ini dapat menyediakan inventori aset budaya yang paling penting dengan persetujuan pihak-pihak yang berkepentingan agar aset-aset ini dapat dilindungi.

Beliau menyatakan bahawa UNESCO akan bekerjasama dengan semua pelaku yang berkaitan untuk menetapkan syarat untuk misi ini.

UNESCO juga telah memulakan rundingan peringkat tinggi dengan negara-negara yang merupakan ketua bersama OSCE Minsk Group.

Bir cevap yazın