Pelancongan di Turki (Diyarbakır)

Pelancongan di Turki (Diyarbakır)

Diyarbakır, sebuah bandar yang terletak di Anatolia Tenggara di Turki..

Oleh kerana lokasi geografinya, banyak peradaban telah datang ke Diyarbakır sepanjang sejarah. Jejak semua tamadun ini masih dirasakan di jalanan, jalan-jalan, masjid, gereja dan jambatan-jambatannya. Di Diyarbakır, di mana sejarah tidak hilang; telah meresapi udara dan air di bandar ini …

Diyarbakir adalah sebuah bandar yang menjadi asrama, untuk 33 peradaban yang berbeza dari Hurri ke Asyur, Persia ke Rom, Byzantium ke Abbasid, Seljuk ke Uthmaniyah. Memandangkan ia adalah pintu masuk Asia ke Mesopotamia, ia sentiasa menjadi pusat perdagangan penting dan jambatan budaya sepanjang sejarah.

Memandangkan ia berada di laluan Silk Road, jambatan yang paling indah dan unik di timur dibina di sini. Diyarbakır Castle dan Hevsel Gardens adalah antara aset sejarah dan budaya yang paling penting di bandar ini.

Diyarbakir Castle, menampung jejak masa lalu seluruh tamadun yang menentang sejarah. Benteng yang dibentuk sejajar dengan keperluan budaya dan tempoh di rantau ini, mempunyai sejarah 7000 tahun.

Adalah mungkin untuk melihat secara langsung tanda jejak berpuluh-puluh peradaban pada pintu-pintu dinding setinggi lima setengah kilometer, prasasti, hiasan, tanda-tanda yang indah. Dinding yang dibuka dari empat pintu utama dalam dua baris, dikenali sebagai dinding terpanjang di dunia selepas Tembok China.

Hevsel Gardens terletak di antara Diyarbakır City Walls dan Sungai Tigris. Ia telah digunakan sebagai kawasan pertanian untuk beribu-ribu tahun; ia boleh dikatakan sebagai lumbung tertua Mesopotamia. Di tanah subur ini, yang muncul akibat daripada penyusutan aliran Sungai Tigris, selepas bijian yang ditanam terutamanya dalam zaman kuno, selain tembikai Diyarbakir yang terkenal ukurannya yang besar, yang konon dikatakan disebabkan kerana pupuk merpati, juga tumbuh pelbagai jenis sayuran.

Hevsel Gardens adalah surga burung terbesar di wilayah Anatolia Tenggara. Selain lebih daripada 180 spesies burung, juga merupakan tempat perlindungan bagi banyak haiwan seperti berang-berang, musang, kucing, tupai dan landak. Kawasan ini menawarkan pesta visual dengan pemandangan yang mempesonakan.

Tembok-tembok kota dan taman-taman indah ini, mereka dinilai bersama-sama dalam perpaduan organik Turki, yang membuat mereka masuk dalam senarai tapak warisan dunia ke-14. Pada 2015, mereka mengambil tempat dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO.

Kami mengesyorkan pelancong yang akan melawat Diyarbakır; untuk melawat benteng dan taman Hevsel, mengunjungi Bazar Sipahiler bersejarah, Hasan Pasha Hanı, Ulucami, Gereja Virgin Mary, Caravanserai, rumah-rumah lama Diyarbakir, dan muzium-muziumnya.

Kami juga mengesyorkan anda untuk mencicipi hidangan tempatan; ”Nardan Aşı” yang terbuat dari bulgur, daging cincang dan rempah-rempah, ”Meftune” yang dibuat dari daging domba, zucchini dan terung, serta ”kaburga dolması” yang dibuat dengan mengisi tulang rusuk kambing.