Pelancongan di Turki (Konya)

Konya, sebuah bandar yang terletak di kawasan Central Anatolia… Ia adalah salah satu daripada pusat-pusat kebudayaan dan sejarah Turki yang paling penting.

Bandar yang namanya dikenal pasti dengan Maulana, salah satu pemikir terkenal dunia Turki dan Islam, mempunyai sejarah yang sangat kaya. Dijangka bahawa penghunian di rantau ini telah bermula pada 9000an SM.

Çatalhöyük yang terletak berhampiran dengan pusat bandar, dikenali sebagai pusat penghunian Neolitik tertua dan paling maju yang ditemui setakat ini. Çatalhöyük adalah tempat pertama di dunia di mana kebudayaan makanan dimulakan, pertanian dilakukan, api digunakan, peralihan kepada kehidupan menetap dimulakan dan pertahanan bersama terhadap serangan haiwan liar dibuat.

Hittites, Phrygians, Lydians, Persians, Macedonian memerintah Konya pada zaman sebelum Kristus. Kemudian dikuasai Rom dan Arab. Selepas orang-orang Turki memasuki Anatolia, mereka bergabung dengan tanah-tanah Negeri Seljuk dan kemudian Empayar Uthmaniyyah.

Hari ini, Konya menjadi tuan rumah banyak karya seni yang dianjurkan oleh teknik tamadun dan pengeluaran yang berbeza. Adalah mungkin menjumpai reruntuhan bangunan suci peninggalan tahun 3.500-an SM. Tempat penghunian Kristian tertua di Anatolia dan gereja-gereja tertua ada di rantau ini.

Konya, ibukota Negeri Seljuk, juga merupakan tempat penginapan dan pusat perdagangan yang penting di Silk Road. Ia adalah sebuah bandar yang mempunyai beratus-ratus karya milik tamadun Islam, tempat lahir dan tinggal para ulama Islam yang terkenal pada zaman itu.

Konya menjadi tuan rumah kepada makam-makam para sultan, yang memerintah Negeri Seljuk Anatolia, para wazir dan tokoh-tokoh sejarah penting serta karya-karya yayasannya, masjid-masjidnya dan madrasah-madrasahnya.

Konya adalah bandar tempat tinggal dan juga tempat kubur Maulana Jalaluddin Rumi salah seorang penyair, ulama, ahli teologi, dan mistik yang paling penting pada abad ke-13.

Maulana; Walaupun beratus-ratus tahun berlalu sejak kematiannya, dia masih diingat, dikenang dan karya-karyanya terus dibaca dalam berpuluh-puluh bahasa di seluruh dunia. Makam dan Muzium Maulana sangat penting dari segi ini. Di kawasan muzium, yang juga termasuk Dervish Mevlevi, adalah mungkin untuk melihat tempat penginapan para darwis, semahanesi, kolam Şeb-i Arus dan masjid. Karya-karya milik Maulana dan ajaran-ajaran Mevlevi serta buku-buku tulisan tangan, piring-piring, lampu minyak dan alat-alat muzik dipamerkan di muzium.

Muzium Maulana juga mempunyai perpustakaan khas. Di perpustakaan terdapat lebih daripada empat ribu manuskrip yang dimiliki oleh zaman Seljuk, Karamanogullari dan Uthmaniyyah. Kesemua karya ini telah dipindahkan ke media digital dan disediakan kepada penyelidik.

Konya adalah bandar masjid-masjid, penginapan-penginapan dan madrasah-madrasah… Masjid yang dibina atas nama ulama Islam Şems-i Tebrizi, yang menyebabkan perubahan besar dalam hati Maulana, Masjid İplikçi, Masjid Şerafettin, Masjid Sheikh Sadreddin Konevi, Masjid Alaaddin, Masjid Aziziye adalah diantara yang paling penting. Setiap masjid ini mempunyai ciri khas tersendiri.

Madrasa Karatay, Madrasa Ince Minaret, Madrasa Sircalı, Obruk Han, Zazadin Han, Pamukçu Han, Kompleks Sahibata, Kompleks Mehmet Pasha; adalah hanya beberapa monumen bersejarah di Konya yang akan membawa anda ke sejarah berabad-abad yang lalu.

Konya mempunyai Taman Rama-rama Tropika terbesar di Eropah. Terdapat puluhan rama-rama dan spesies tumbuhan tropika dalam persekitaran semulajadi yang dibuat di taman sekitar 8000 meter persegi.

Konya-Sille merupakan pusat penting zaman Kristian awal. Salah satu gereja pertama di Anatolia, Gereja Aya-Elena yang dibina pada tahun 300-an berada di sini.

Konya menerima lebih daripada tiga juta pelancong domestik dan asing setiap tahun.

Sekiranya anda pergi ke Konya, kami mengesyorkan anda untuk menyaksikan pertunjukkan Sema di Pusat Kebudayaan Maulana, melawat Bukit Aladdin, dan mencicipi hidangan khas Konya yang lazzat seperti etli ekmek, sup bamya dan fırın kebabı.

Tinggalkan Balasan