Libya, Pengeluaran dan Eksport Minyak Terhenti

Lembaga Petroleum Nasional Libya mengecam pemimpin angkatan bersenjata haram di timur negara itu, Khalifa Haftar, yang telah mengganggu pengeluaran dan eksport minyak di seluruh negara.

Lembaga Minyak Nasional Libya (NOC), satu-satunya pihak berkuasa untuk pengekstrakan, pemprosesan, pengedaran dan eksport minyak di Libya, membuat kenyataan selepas Khalifa Haftar mengisytiharkan bahawa pengeluaran minyak akan terganggu jika syarat-syarat tertentu tidak dipenuhi, ia mengumumkan bahwa “institusi itu harus memberlakukan force majeure terhadap eksport minyak di seluruh negara untuk membatasi tanggungjawabnya yang timbul dari perjanjian”, yakni produksi terhenti.

Dalam kenyataan yang mengingatkan bahawa eksport minyak dimulakan dengan memuatkan kapal tangki minyak mentah di pelabuhan Sidra pada 10 Julai, “Angkatan bersenjata Khalifa Haftar memerintahkan penghentian eksport pada 11 Julai dan mundur dari sikap kerjasama dalam rundingan. NOC diberitahu bahawa arahan untuk menghentikan pengeluaran khalifah Haftar datang dari Emiriah Arab Bersatu (UAE).” Kata kenyataan itu.

Kenyataan itu mengecam gangguan pengeluaran minyak Haftar dan menuntut Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) untuk meminta pertanggungjawaban ke atas negara-negara yang bertanggungjawab, ditegaskan bahawa berikutan kenyataan tertinggi pegawai kanan dari UAE, yang menyokong usaha antarabangsa untuk memulakan pengeluaran minyak di Libya, langkah ini menimbulkan “kekecewaan”.

Dalam kenyataan itu, disebutkan bahawa syarikat keselamatan Rusia Wagner dan tentera upahan Syria menduduki pelabuhan Sidra, dan tentera upahan Sudan dikerahkan berhampiran ladang minyak Al-Sharara, kenyataan itu menyerukan “penarikan semua tentera upahan dari kemudahan minyak di Libya”.

Sementara itu, Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Tripoli, membuat satu kenyataan bertulis,

“Kedutaan terganggu oleh upaya yang didukung oleh pihak luar untuk mencegah tugas penting dari Lembaga Minyak Nasional Libya (NOC), dan usaha-usaha ini meningkatkan bahaya konflik di Libya.”

“Serangan tentera upahan (Rusia) Wagner di kemudahan NOC, serta mesej bertentangan yang dirancang di ibu negara asing dan disampaikan oleh apa yang disebut tentera nasional Libya (yang dipimpin oleh Khalifah Haftar), merugikan semua rakyat Libya yang berusaha untuk memastikan masa depan yang lebih aman dan makmur.” Katanya.

Kenyataan itu berkata, “pintu masih terbuka bagi mereka yang akan meninggalkan senjata mereka, menolak manipulasi luaran dan bertemu dalam dialog damai untuk menjadi sebahagian daripada penyelesaiannya”. “Tetapi mereka yang menghancurkan ekonomi Libya dan meningkatkan ketegangan ketenteraan akan diasingkan dan menghadapi bahaya sanksi.” Tambahnya memberi amaran.

Bir cevap yazın