Lawatan PM Ukraine ke Turki, Turki dan Ukraine Memberi Tumpuan Kepada Projek Konkrit

”Kami mahu mencurahkan hubungan antara Turki dan Ukraine mendapat momentum yang kuat ke dalam projek konkrit.” Kata Menteri Industri dan Teknologi Turki, Mustafa Varank.

Sebagai sebahagian daripada lawatannya ke Turki, Perdana Menteri Ukraine Denys Shmyhal bertemu dengan Menteri Industri dan Teknologi Turki, Mustafa Varank dan Presiden Industri Pertahanan Ismail Demir di Mabeyn Mansion di Istanbul.

Membuat kenyataan sebelum pertemuan itu, Mustafa Varank menyatakan bahawa mereka memilih Mabeyn Mansion, yang mempunyai sejarah sejak 400 tahun, untuk pertemuan dengan delegasi Ukraine,

“Tempat ini telah menyaksikan banyak peristiwa bersejarah selama berabad-abad. Hari ini, kita akan menyaksikan hari bersejarah bersama-sama dari segi hubungan kita dengan Ukraine. Kami ingin menjadikan hubungan kami, yang telah mendapat momentum kuat antara negara-negara kami, menjadi projek konkrit. Kami berharap lawatan ini akan menciptakan kerjasama baru bagi kedua-dua negara.” Katanya.

Setelah mengadakan pertemuan peribadi, Perdana Menteri Ukraine Denys Shmyhal, Menteri Varank dan Presiden Industri Pertahanan Ismail Demir, mempengerusikan pertemuan antara delegasi.

Pada pertemuan itu, projek-projek kerjasama antara kedua-dua negara dalam bidang industri, teknologi dan industri pertahanan dibincangkan.

Bir cevap yazın