Deklarasi Dhaka, Negara D-8 Bertekad Perangi Semua Ancaman Terhadap Pembangunan Ekonomi

(D-8) Lapan negara berkembang termasuk Turki, dengan deklarasi Dhaka, menegaskan kehendaknya untuk memerangi rasisme, diskriminasi, xenofobia dan anti-Muslim.

Pada Mesyuarat Kemuncak ke-10 Organisasi D-8, yang dihoskan oleh Bangladesh dan dengan penyertaan Presiden Recep Tayyip Erdoğan, “Peta Jalan Sepuluh Tahun D-8 2020-2030” diterima dan deklarasi mengenai pertemuan itu diterbitkan.

Negara-negara D-8 menerima matlamat mempererat kerjasama komersial dengan Peta Jalan Sepuluh Tahun D-8, yang bertujuan untuk menjadikan organisasi lebih kuat dan maju serta sasaran untuk mencapai jumlah perdagangan domestik kepada sekurang-kurangnya 10 peratus daripada jumlah perdagangan D8.

Dalam deklarasi yang menyebutkan bahawa peluang untuk mengembangkan kerjasama dalam pelbagai bidang akan diterokai, para pihak menyatakan tekad untuk memerangi semua ancaman terhadap pembangunan ekonomi, keamanan dan kesejahteraan negara-negara ahli, termasuk keganasan, sektarianisme dan ekstremisme dalam semua bentuk dan manifestasi.

Negara-negara D-8 menegaskan kehendak mereka untuk memerangi rasisme, diskriminasi, xenofobia dan anti-Muslim dalam deklarasi Dhaka mereka.

Dalam deklarasi itu, penghargaan juga disampaikan kepada Turki yang memegang jawatan presiden bergilir D-8 sejak 2017,

“Kami mengucapkan terima kasih yang mendalam kepada Presiden Recep Tayyip Erdoğan atas kepemimpinan, komitmen dan usaha yang gigih dalam menyokong sasaran D-8.” Kata deklarasi itu.

Bir cevap yazın