Perarakan Baklava (Program)

Baklava, yang terkenal dimakan hari ini, memiliki bentuk yang megah dan halus di Istana Uthmaniyyah. Catatan Uthmaniyyah tertua mengenai baklava terdapat dalam buku nota dapur Topkapı Palace dari zaman Fatih.

Pada pertengahan abad ke-17, Evliya Çelebi, yang merupakan tetamu di rumah besar Bitlis Bey, jauh dari Istanbul, menulis bahawa dia makan baklava. Dari catatan tersebut, baklava, yang terkenal di hampir setiap wilayah Empayar Uthmaniyyah, banyak dimakan di Istana, rumah besar, jamuan makan dan festival. Tuan baklava yang paling mahir telah bekerja di Istana.

Kepentingan baklava di istana bukan hanya kerana dianggap sebagai tanda kekayaan dan rasa yang baik seperti di rumah besar, tetapi juga kerana telah memasuki upacara kebesaran. Menurut tradisi prosesi baklava yang muncul pada awal abad ke-18, pada pertengahan bulan Ramadan, sebagai pujian sultan kepada tentera, baklava akan pergi dari Istana ke Rumah Janissary.

Orang Istanbul akan turun ke jalan untuk menyaksikan perarakan baklava dan menunjukkan cinta mereka kepada sultan dan tentera. Tradisi ini, yang menjadikan baklava sebagai simbol pemerintahan Uthmaniyyah, berlanjutan hingga penghapusan Rumah Janissary.

Bir cevap yazın