9 Lagi Mangsa Pembunuhan Srebrenica akan Dikebumikan Hari Ini

Sembilan mangsa Genosida Srebrenica, yang digambarkan sebagai tragedi manusia terbesar selepas Perang Dunia ke-2 di Eropah, akan dikebumikan hari ini.

Di Srebrenitsa, timur Bosnia dan Herzegovina, 9 mangsa genosida yang terbunuh dan dikenal pasti dalam pembunuhan itu pada bulan Julai 1995 akan mendapat ketenangan abadi setelah solat jenazah yang akan diadakan di Makam Monumen Potocari.

Sebelum solat jenazah, program peringatan akan dipaparkan, yang akan menunjukkan pesanan video yang dihantar oleh banyak pemimpin dunia, termasuk Presiden Recep Tayyip Erdoğan, pada tahun ke-25 genosida itu.

Mangsa pembunuhan beramai-ramai yang akan dikebumikan tahun ini, yang termuda adalah Salko Ibisevic yang berusia 23 tahun ketika dibunuh dan sedangkan yang tertua adalah Hasan Pezic, yang terbunuh pada usia 70 tahun.

Mangsa lain yang akan dikebumikan dan usia mereka adalah seperti berikut:

“Sead Hasanovic (24), Alija Suljic (26), Hasib Hasanovic (25), Zuhdija Avdagic (48), Bajro Salihovic (52), İbrahim Zukanovic (54), Kemal Music (27).”

Sementara setakat ini 6 ribu 643 mangsa pembunuhan beramai-ramai dikebumikan di Tanah Perkuburan Monumen Potocari, jumlah ini akan meningkat kepada 6 ribu 652 orang selepas pengebumian hari ini.

Setelah Srebrenica diduduki oleh tentera Serbia di bawah komando Ratko Mladic pada 11 Julai 1995, orang-orang Bosnia sipil, yang berlindung kepada tentera Belanda di bawah naungan PBB, kemudian diserahkan kepada orang-orang Serbia.

Serbia, yang membolehkan wanita dan kanak-kanak sampai ke wilayah itu di bawah kawalan tentera Bosnia, membunuh sekurang-kurangnya 8 ribu 372 lelaki Bosnia di hutan, kilang dan gudang. Sedangkan orang-orang Bosnia yang dibunuh dikebumikan di kubur besar.

Dalam kajian yang dilancarkan bagi menjumpai orang-orang yang hilang selepas perang, para korban, yang jenazahnya dijumpai di kubur besar, dikebumikan dalam upacara yang diadakan di Makam Monumen Potocari pada 11 Julai setiap tahun setelah pengesanan identiti.

Bir cevap yazın